Bitfitsessies zeker voor herhaling vatbaar!

Afgelopen zaterdag is Bianca Lodeweegs van Joy4horses langs geweest om ons te voorzien van een heleboel informatief over bitten, paardenhoofden en hoofdstellen. Al tijdens de theorie werd het ons duidelijk hoe weinig we eigenlijk afweten van de verschillende bitten en hoe de optoming je paard kan beïnvloeden. Dat het bit op de tong en lagen ligt weet iedereen, maar dat de tong middels het tongbeen ook doorwerkt op de schouders en voorbenen van je paard? We gingen er nog eens goed voor zitten!

Ze liet ons de oorzaken zien van beschadigde tongen en mondhoeken, maar ook de wat minder in het oog springende dingen zoals scheefheid van het hoofd, drukpunten van het hoofdstel en het belang van een goede (elektrische) tandarts.  Tijdens haar betoog liet ze verschillende bitten rondgaan en vertelde erbij wat de verschillende inwerkingen zijn.  Ook een eye-opener: ook een bit vertoont slijtage en het is belangrijk dat goed in de gaten te houden. Dit geldt voor goedkope, maar ook voor dure bitten.

Tijdens de fitsessies werd er na een lichamelijk check (van het paard uiteraard) en het verhaal van de ruiter verschillende bitten geprobeerd.  Soms was het ook nodig om aanpassingen te doen aan het hoofdstel. Samen zorgde dit voor een paar bijzondere momenten, waarbij héél duidelijk werd, en dat al na enkele meters (!), dat het ene bit helemaal niks was en het andere juist een betere aanleuning en verbinding gaf.

Het mooiste van de dag? Dat een aantal paarden weer een stukje blijer zijn geworden en onze leden weer een beetje wijzer. We bedanken Bianca graag voor haar inzet!

Kon je er vandaag niet bij zijn, maar zou je het leuk vinden als we dit nogmaals organiseren? Laat het ons (de activiteitencommissie) weten!

Hier een impressie van de dag:

 

 

De Grensruiters

Leave Comment