De geschiedenis van De Grensruiters

Rijvereniging De Grensruiters bestaat al meer dan zestig jaar. De vereniging behoort hiermee tot de oudere paardensportverenigingen van Nederland.

Het begon allemaal bij de bevrijdingsfeesten in 1946. Onder leiding van Frits te Grotehuis reden dertien ruiters mee in een optocht. De enthousiaste groep ruiters gaf aansluitend een spontane demonstratie dressuur en springen. Hiermee werd het idee om een vereniging op te richten geboren. Op 14 februari 1947 werd de Landelijke Rijvereniging ‘De Grensruiters’ opgericht. De vereniging telde zestien werkende leden en elf donateurs. Johan Boland werd de eerste voorzitter.

afbeelding 1
 De Grensruiters van het eerste uur

In de jaren ’60 werd de rijvereniging uitgebreid met een ponyclub. Johan Keuper “Forster” was in 1961 begonnen om een groep jonge ruiters wekelijks rijles te geven. In 1963 sloot de ponyclub aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie (KNF). Hierdoor kan naast Tally-Ho, Vossejacht, Klavertje Drie en vrijheidsdressuur ook aan officiële dressuur-spring-en viertalwedstrijden mee worden gedaan.

afbeelding 2
De eerste ponyruiters van de Grensruiters

De vereniging groeit uit tot een gezellige paardensportverenging waarin plezier en sportieve ambities samen komen. In 1973 telde de vereniging 54 paardenleden en 14 ponyleden. Inmiddels is dat uitgegroeid tot bijna tweehonderd leden.

Sinds 1976 hebben de Grensruiters het oefenterrein in Dinxperlo, achter het Welinkbos. In het begin was hier alleen een buitenterrein, tot in 1988 met vereende krachten van de leden Manege ’t Hesselink werd gebouwd. In 1989 werd de manege officieel geopend.

Sinds 2009 is de manege in beheer van Vereniging De Grensruiters. Na een renovatie van de binnenmanege en het buitenterrein zijn de Grensruiters klaar voor de toekomst!

afbeelding 4
De vaandels van de ponyclub en de rijvereniging

Successen

Naast veel trainen, gezelligheid en paardenplezier hebben de Grensruiters ook grote successen geboekt. De vereniging heeft meerdere Gelderse en Nederlandse titels op zak. Zo werd Eirin Schwagmeier in 1992 met Estana Nederlands kampioen samengesteld in de klasse L. In 1996 werd het viertal pony’s Nederlands kampioen in de klasse L.
afbeelding 3
Het viertal pony’s dat in 1996 Nederlands kampioen werd

In 1997 werd het verenigingsteam bij de paarden Nederlands Kampioen.

In 2009 mocht Jolijn Kip met Jur op het Nederlands Kampioenschap starten in de M1 cat. DE en werd zij met 66% Reserve Kampioen van Nederland.

In 2012 werd tijdens de sportverkiezingen het pony viertal bestaande uit Annelinde Kruiniger, Keaven Muller, Kim Wienholts, Lisanne Kruiniger, Jessie Bouwmeester en Jolien Mecking uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar.

Na het Gelders kampioenschap in 2015 reisde Djolinda Aarsen met haar pony Xam af naar Zweden voor het Europese Kampioenschap eventing. Zij rijdt hier een foutloze cross en eindige als beste Nederlander op een 30 ste plaats.

Het buitenseizoen van 2016 werd met een knaller afgesloten want tijdens de Hippiade werd het verenigingsteam van de Grensruiters Nederlands Kampioen. Een jaar lang mogen wij ons de beste club van Nederland noemen, iets om heel trots op te zijn. Dit was niet het enige want ook het M viertal zette een prachtige prestatie neer door dit jaar reserve kampioen van Nederland te worden.

In 2017 werd het Z-viertal kür op muziek Gelders en Nederlands Kampioen.

Het Z-viertal kür op muziek.

Astrid van den Berg nam in 2017 de Zilveren ruiterster in ontvangst, een onderscheiding voor ruiters welke minimaal twee paarden in twee verschillende disciplines naar het Z-niveau rijden.