De geschiedenis van De Grensruiters

Rijvereniging De Grensruiters bestaat al meer dan zestig jaar. De vereniging behoort hiermee tot de oudere paardensportverenigingen van Nederland.

Het begon allemaal bij de bevrijdingsfeesten in 1946. Onder leiding van Frits te Grotehuis reden dertien ruiters mee in een optocht. De enthousiaste groep ruiters gaf aansluitend een spontane demonstratie dressuur en springen. Hiermee werd het idee om een vereniging op te richten geboren. Op 14 februari 1947 werd de Landelijke Rijvereniging ‘De Grensruiters’ opgericht. De vereniging telde zestien werkende leden en elf donateurs. Johan Boland werd de eerste voorzitter.

afbeelding 1
 De Grensruiters van het eerste uur

In de jaren ’60 werd de rijvereniging uitgebreid met een ponyclub. Johan Keuper “Forster” was in 1961 begonnen om een groep jonge ruiters wekelijks rijles te geven. In 1963 sloot de ponyclub aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie (KNF). Hierdoor kan naast Tally-Ho, Vossejacht, Klavertje Drie en vrijheidsdressuur ook aan officiële dressuur-spring-en viertalwedstrijden mee worden gedaan.

afbeelding 2
De eerste ponyruiters van de Grensruiters

De vereniging groeit uit tot een gezellige paardensportverenging waarin plezier en sportieve ambities samen komen. In 1973 telde de vereniging 54 paardenleden en 14 ponyleden. Inmiddels is dat uitgegroeid tot bijna tweehonderd leden.

Sinds 1976 hebben de Grensruiters het oefenterrein in Dinxperlo, achter het Welinkbos. In het begin was hier alleen een buitenterrein, tot in 1988 met vereende krachten van de leden Manege ’t Hesselink werd gebouwd. In 1989 werd de manege officieel geopend.

Sinds 2009 is de manege in beheer van Vereniging De Grensruiters. Na een renovatie van de binnenmanege en het buitenterrein zijn de Grensruiters klaar voor de toekomst!

Naast veel trainen, gezelligheid en paardenplezier hebben de Grensruiters ook grote successen geboekt. De vereniging heeft meerdere Gelderse en Nederlandse titels op zak. Zo werd Eirin Schwagmeier in 1992 met Estana Nederlands kampioen samengesteld in de klasse L. In 1996 werd het viertal pony’s Nederlands kampioen in de klasse L. In 1997 Nederlands kampioen vereniging paarden.

afbeelding 3
Het viertal pony’s dat in 1996 Nederlands kampioen werd

afbeelding 4
De vaandels van de ponyclub en de rijvereniging